Криза в Стара Загора: дървата за огрев свършват до седмица

Криза в Стара Загора: дървата за огрев свършват до седмица

След направена проверка, бе установено, че складовете за отоплителни материали в Стара Загора, са почти празни.

Търговците заявяват, ч брикети, нямат от близо две седмици, а наличните дърва за огрев, биха стигнали най-много за още една седмица. Причината за настъпилата криза е, че времето не позволява на дървосекачките да отсичат дървета, освен това пътищата в планинските участъци са черни и не позволяват преминаването на тежкотоварните камиони. Дори подготвените за товарене дърва, няма как да бъдат извозени.

Според запознати с обстановката, от 27 декември миналата година, в Града на липите не е внесен нито един кубик с дърва за огрев. Дефицит се наблюдава и при най-търсените сред потребителите източномаришки брикети. Брикетната фабрика в град Гълъбово, не може да произведе необходимото за отопление на гражданите количество. Последно през изминалият месец декември, са от фабриката са пуснали за продажба няколко камиона с брикети, които били изкупни за броени дни.

Евгений Брацов от „БИМЕД-Иванка Брацова“, обяснява, че през последните два месеца, за продажба са получени само 24 тона брикети. Според него това количество е напълно недостатъчно, считайки влошените метеорологични условия и високото потребление през предходните няколко месеца. Г-н Брацов, поясни, че последно получените брикети са свършили точно за два дена. По думите му, положението сред местната гилдия, не е по-различно. На всеки един  от търговците са доставили само по един камион: „Стотина тона общо за цял град като нашият са абсолютно нищо, при положение, че това е количеството, което се продава за десетина дни само от един търговец.“, категоричен е той.

 Въпреки, че помежду си са конкуренти, фирмите продаващи дърва и брикети за огрев, поддържали постоянна връзка помежду си. Клиентите от Стара Загора обвиняват тях, за настъпилата критична ситуация. Брацов заяви, че ако до седмица не бъде направено ново зареждане, то и дървата за огрев ще свършат.

За сега проблеми няма единствено с въглищата, те са донбаски и от тях има огромно количество.

 

 

   

0 коментарa

Виж още