Крият ли опасност ховърбордите?    

Крият ли опасност ховърбордите?    

 Според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ховърбордите (електрически скейтборди), ако не отговарят на определени технически изисквания могат да бъдат изключително опасни. Тези малки превозни средства попадат в обхвата на контрол на директивата за машините. Според експертите, ако основните указанията за безопасност, изброени в инструкцията за употреба, не бъдат спазени от потребителите е възможно това да доведе до повреда на уреда, до други имуществени щети, както и до сериозни телесни наранявания, а в най-лошият случай дори и до смърт.

Ховърбордът прилича много на скейтборд, но той има само две колела, които балансират. Чрез превозното средство потребителят се придвижва с помощта на батерия, задвижвана от безчеткови мотори. За да бъде изчислен центъра на тежестта на потребителя се използват цифрови жироскоп модули и сензори за ускорение. Ховърбордът може да се движи напред и назад, както и да се завърта в двете посоки или да завива на място, без значени на открито и на закрито. Джаджата издържа човек с минимално тегло от 15 кг., като може да бъде управлявано и от водач с тегло до максималните - 120 килограма.

Оказва се, че основния проблем при ховърбордите е, че по време на зареждане батерията им прегрява, което за съжаление доста често води до взривяване. В България този вид машини все ояе не са масово разпространени, най-вероятната причина е високата цена на която се продават. На пазара е възможно да откриете машина на цена около 400 лв., имайте предвид, че вероятността да не отговаря на изискванията е доста голяма. От Държавната агенция съветват потребителите да не купуват ховърборди от нисък ценови клас, тъй като както знаем това със сигурност е показател, че продуктът няма да издържи тестовете и вероятно не отговаря на характеристиките.

Междувременно агенцията е извършила проверки при внос на 19 различни модела ховърборди (общо 1280 бройки) на митницата и към настоящият момент не са констатирани несъответствия. До края на лятото на 2016 г. от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще закупят евтини ховърбоди и те ще бъдат изпитани. Специалистите припомнят, че е задължително всяка една машина да бъде маркирана със знака за съответствие СЕ, показващ, че продуктът е преминал тестове и покрива изискванията на европейските стандарти за безопасност.

 

   

0 коментарa

Виж още