Лавров: Очакваме обстойно и безпристрастно разследване …….

Лавров: Очакваме обстойно и безпристрастно разследване …….

Москва е предоставила цялата информация, касаеща атаката над хуманитарния конвой към Алепо, коментира Сергей Лавров, външен министър на Русия, по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Лавров също така призова за пълно и безпристрастно разследване на инцидента.

" На 19 септември беше предприета недопустима провокация  - обстрел на хуманитарния конвой на път към Алепо ", каза Лавров.

 

Той отбеляза, че в същото време бойци са напреднали в 1070 квартал на Алепо.

 

" Уверен съм, че такива съвпадения изискват сериозен анализ и разследване."

На 19 септември, хуманитарен конвой, състоящ се от 31 камиона е бил нападнат, докато е пътувал към Алепо. Според Червения кръст, 20 цивилни и един медик са загинали в резултат на това нападения. Първоначалните доклади от организацията заявиха, че конвоя е жертва на въздушен удар.

 

Във вторник, ООН оттегли обвиненията, че конвоят е бил ударен от военни самолети.

 

"Ние не сме в състояние да определим категорично дали в действителност е бил въздушен удар. Можем да кажем само, че конвоят е бил нападнат ," каза хуманитарният говорител на ООН Дженс Лърк.

Говорейки за предоставяне на хуманитарна помощ до Алепо, Лавров заяви, че Русия и подкрепения от САЩ план, включва създаването на демилитаризирана зона около Кастело Роуд.

 

Министърът обаче добави, че когато сирийските правителствени сили са започнали своето оттегляне, бунтовниците не са последвали примера им.

 

"Силите на правителството започнаха изтеглянето си, в съответствие със споразуменията на Русия и САЩ, а опозицията не последват примера им, дори започнаха да обстрелват позициите."

 

В действителност, е имало стотици нарушения от страна на бунтовническите групи в Сирия, включително и тези от Арар- ал- Шам каза Лавров. Той добави, че Москва е предала съответната информация на своите американски колеги.

"Ние уведомихме нашите американски колеги за около 300 случая на нарушение на прекратяването на военните действия от страна на Арар- ал- Шам и редица други опозиционни групи, чиито имена са посочени в списъка“, каза Лавров.

 

Що се отнася до нападението срещу хуманитарния конвой в близост до Алепо, държавния секретар на САЩ заяви, че след инцидента, страните, участващи в споразумението за прекратяване на военните действия в Сирия "не можели да движат бизнеса си, както обикновено."

 

С цел да се достави хуманитарна помощ в северната част на Сирия, всички въздухоплавателни средства, трябва да се приземят в съответната област, коментира Джон Кери.

 

Той подчерта, че без споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, страната ще осъмне с  "много смърт и страдания". Кери каза, че планът, за който той и Лавров се е договорили в Женева "е далеч от перфектен".

 

И двамата, Кери и Лавров, се изказаха в подкрепа на възобновяването на преговорите за мирен план за Сирия.

   

0 коментарa

Виж още