Либия предупреди Италия за...

Либия предупреди Италия за...

Либийските власти предупредиха Италия за наличието близо до Милано на предполагаема джихадистка клетка, свързана с воювал в "Ислямска държава" командир.

Присъствието на тази мрежа станало ясно от документи, намерени от либийски агенти в град Сирт, след като правителствените сили завзеха тази седмица генералния щаб на ИД в града, твърдят няколко италиански медии, сред които в. "Кориере дела сера", предадоха АФП и БТА.

Базираните близо до Милано (Северна Италия) бойци били свързани с Абу Насим - 47-годишен тунизиец, който живял в страната като млад, после заминал да се сражава в Афганистан и в Сирия, а през 2014 г. станал един от командирите на ИД в Либия. Италия, където нивото на паника е огромно заради джихадистката заплаха, се страхува, че екстремисти на ИД от Сирт, планиращи нападения в Италия, може да достигнат до нея заедно с мигрантите, които прекосяват Средиземно море. 

В последните дни броят на експулсираните от страната заподозрени в радикализация е значително голям.

На 3 август италианските власти съобщиха, че ще разрешат САЩ да използват военновъздушните бази на страната и въздушното й пространство за удари срещу "Ислямска държава" в Либия. 

Правителството би подкрепило такова , ако се смята, че това ще доведе до по-бърз и ефективен край на операцията, каза италианският министър на отбраната Роберта Пиноти пред долната камара на парламента. 

Американски бойни самолети стартирахаа бомбардирането на мишени на "Ислямска държава" в град Сирт по искане на подкрепяното от ООН правителство в Триполи. Ударите са в подкрепа на либийските проправителствени сили, които правят опит да установят пълен контрол над Сирт, намиращ се на 450 км югоизточно от Триполи

   

0 коментарa

Виж още