ЛЮБОПИТНО! Вижте кои са научните причини, за различието между интровертите и екстровертите (ВИДЕО)

ЛЮБОПИТНО! Вижте кои са научните причини, за различието между интровертите и екстровертите (ВИДЕО)

Разликата между интровертите и екстровертите не е толкова съществена, колкото ние хората я правим. Експертите в областта, все пак, изтъкват някои научни причини, поради които някои от нас клонят повече към единия край на този спектър или към другият.

Учените от ASAP Science, разкриват, една ключова разлика между двата лагера, известна като "изходно ниво на възбудата". Хората клонящи към екстровертен тип личност, показват по-висок праг на чувствителност. За да задоволят потребността си от взаимодействие с обкръжаващата ги среда, се нуждаят от по-шумни и вълнуващи събития. За разлика от тях, интровертният тип личност, се нуждае от спокойна разходка в парка или пък от любима книга, за да получи удовлетворение и за да изпита вътрешна наслада.

Учените споделят, че интровертност и екстровертност не са взаимно изключващи се понятия, а напротив. Хората могат да се намират и в средата на спектъра (т.е. да бъдат амбиверти). Така те се намират в центъра на общителността, но и на уединението, могат да бъдат общителни, но притежават умението да изслужват събеседника си и да са активни слушатели.

Междуличностните отношения имат голямо въздействие върху функционирането на мозъка при интровертите и екстровертите. Учените са доказали, че мозъкът на екстровертите реагират по-силно при показване на снимки с човешки изображения, в сравнение с мозъкът на интровертите, който реагира по-силно на природни пейзажи. Това разбира се не означава, че интровертите не харесват общуването с хората, то по-скоро подсказва, че не им носи толкова голямо удовлетворение, както на екстровертите.

За пръв път идеята за екстровертен и интровертен тип личност е описана от швейцарският психолог  Карл Густав Юнг, който изковава теорията за типовете личности. По късно немският му колега - Ханс Айзенк, доразвива теорията на Юнг. Айзенк добавя своят принос с понятието „ниво на възбудимост“.

Някоя от нас обичат да прекарват уикенда си с книга в ръка, докато други искат да бъдат в центъра на събитията и да получават вниманието на околните. От научна гледна точка, има предимство човек да бъде интроверт или пък екстроверт, но все пак твърдят, че най-добре е да се намира по средата на спектъра, т.е. да е амбиверт. Така ще може да функционира еднакво добре, както в среда с много стимули, така и в спокойна и не толкова динамична обстановка и най-важното ще получава удовлетворение от това.

 

   

0 коментарa

Виж още