ЛЮБОПИТНО! Защо тийнейджърите проверяват мобилните си телефони през нощта?

ЛЮБОПИТНО! Защо тийнейджърите проверяват мобилните си телефони през нощта?

Данните от проучване показват, че почти половината (45%) от младите хора проверяват мобилните си телефони, след като са си легнали.

При анкетирането на 2,750 лица, на възраст между 11-18 години, се оказало, че от всеки 10, най-малко един, става над 10 пъти, през нощта за да провери мобилният си телефон за нови уведомления. Проучването е проведено от „Digital Awareness UK“  и от директорите на конференцията.

От организацията предупреждават, че последствието от използването на мобилни телефони през нощта е, че учениците отиват на училище уморени и не могат да се концентрират в учебните часове.

Учените препоръчват минимум 90 минути преди лягане мобилните устройства да бъдат изключени и подрастващите да не бъдат в досег с тях.

От всичките 45% от участниците в проучването, които проверяват телефоните си нощем, когато те трябва да  спят и да си почиват, почти всички - 94%, проверяват уведомленията от социалните медии, a една десета от тях твърди, че ще се чувстват изгубени, ако не проверят устройството си преди да заспят.

От тази група, 75% използват мобилният си телефон, за да слушат музика и повече от половината (57%) за гледане на филми. Може да се каже, че родителите на близо една трета (32%) от тези младежи, не са наясно, че техните деца преглеждат мобилните си  устройства след като вече са в леглата си.

Резултатите показват също:

- 68% от всички анкетирани споделят, че след като са използвали своите мобилни устройства през нощта, това дава отражение на тяхната работа в училище на следващият ден;

- в зависимост от това, колко често през нощта са използвали мобилният си, една четвърт заявяват, че се чувстват уморени през деня;

- Почти половината (42%) оставят телефона си до леглото, за да им е удобно и лесно да използват своето мобилно устройство през нощта.

От Digital Awareness UK, съветват, тийнейджърите:

-  да се въздържат от използването на мобилните си телефони 90 минути преди лягане;

- да изключат известията, или да активират "Не ме безпокойте", Самолетен режим" или заглушаване на настройките. Ако е възможно, могат и напълно да изключат телефона си;

- да опитат да прекъснат навика да проверяват по няколко пъти през нощта за нови уведомления;

- да оставят телефона си на по-отдалечено от леглото си място, за да не го виждат и чуват.

   

0 коментарa

Виж още