ЛЮБОПИТНО!!! Когато сме щастливи, вършим повече домакинска работа

ЛЮБОПИТНО!!! Когато сме щастливи, вършим повече домакинска работа

Американски учени са провели експериментално изследване, което показва по какъв начин влияе настроението ни върху дейностите, които извършваме в ежедневието си.
Животът на човек е със средна продължителност около 600 000 часа, а това по какъв начин прекарваме всеки един от тях влияе върху щастието ни. 
Позовавайки се на бележити американски учени "Дейли мейл" съобщава, че когато хората са щастливи, те несъзнателно насочват вниманието и влагат енергията си към домакински задължения, работа, а за обичащите да пазаруват това се изразява в продължително редене на опашки в любимият хипермаркет. 
Вероятно този факт ви изглежда необясним и странен, но в природата няма нищо случайно. Учените обясняват, че сигурно по този начин тя се грижи хората да изпълняват и рутинните задачи в ежедневието си.
Изследователите от Медицинското училище на Харвард в Бостън разгледаха получените данни на близо 30 000 мъже и жени на средна възраст 28 годни. Младежите изтеглили приложение и отговорили на обикновени въпроси от типа - как се чувстват и какво правят когато се чувстват по определен начин. 
Ето какво показали резултатите им: 
Онези от тях, които по време на изследването били потиснати, се насочвали към дейности, които повдигат духа им като - спорт, ядене и пиене, разходки. 
Максим Такет от Харвардското медицинско училище в Бостън дава пример със средностатистическа жена, която се чуди какво да прави в неделя следобед. Ако сутринта тя е нещастна, вероятността да отиде на разходка в следобедните часове е два пъти по-голяма, отколкото ако се е чувствала щастлива. И обратното. Ако жената е била щастлива сутринта, вероятността да почисти апартамента си следобеда е с 30 процента по-голяма.
Дори в ежедневието, немалка част от човешките действия, се ръководят от хедонизма.
Въз основа на този принцип отрицателния ефект бива минимализиран и положителния се максимализира. Това е основната причина, когато хората се чувстват зле, да опитват да правят нещо приятно, например да хапват любимата си храна или да потърсят компанията на своите приятели. 
От своя страна пък щастието ни мотивира да работим и да се справяме със задължения, които ще са полезни за здравето и финансите ни в бъдеще пишат още авторите в изследването, публикувано в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences.“

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още