ЛЮБОПИТНО!!! Учени най-после разгадаха посланието на "Тайната вечеря"

ЛЮБОПИТНО!!! Учени най-после разгадаха посланието на

Смитсоновият институт наричан още е Смитсониън, счита, че след години упорита работа най-после е открил скритият смисъл в знаменитата картина на бележитият художник Леонардо да Винчи - "Тайната вечеря". Тя изобразява последната вечеря на Исус с неговите ученици. Според учените Леонардо Да Винчи ни изпраща скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус Христос всъщност е бил смъртен!
Библейският сюжет е изобразяван от много известни и не толкова известни художници преди Леонардо. Разликата в творбите е, че с изключение на предателят на Исус - Юда Искариотски, те са изобразявали всички присъстващи на картината, с ореоли, което означава, че са светци. 
Според световно признатия италиански учен Марио Тадео, който от години изучава творчеството на Леонардо, Да Винчи се е отказал от ореолите на светците и е изобразил не само дванайсете апостола, но и Исус Христос като обикновени хора.
Според Тадео, Да Винчи умишлено е пропуснал да изрисува оеоли, защото целта му е била да покаже, че светците всъщност са обикновени хора, като самите нас. Ученията заявява, че: „В това е истинската тайна на Леонардо Да Винчи – в "Тайната вечеря" няма нищо свръхестествено".
Според научноизследователският и образователен институт в САЩ - Смитсониън, Леонардо ни е изпратил чрез творбата си скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус Христос е бил смъртен.
Ученият Марио Тадео припомня и друга история, свързана с бележитата творба "Тайната вечеря". В  книгата"Шифърът на Леонардо" написана от Дан Браун се развива теорията, че от дясната страна на Христос не стои апостол Йоан, а Мария Магдалена, която в последствие става пръв свидетел на Възкресението на Христос. Според експерта, тази теория е пълна измислица, тъй като при рисуването на картината Да Винчи се е ръководил от определени правила и по-специално е взаимствал разположението на хората в картината и тяхната външност от творбите предшественички на негова. Истината е, че най-младият от апостолите - Йоан винаги е изобразяван по-женствен. 

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още