„Люлин“ на крак срещу новия устройствен план

„Люлин“ на крак срещу новия устройствен план

Нов протест разбуни духовете в столицата. След жителите на „Младост“, които миналата седмица протестираха срещу засрояването на зелените площи в квартала, днес в 19ч е насрочен нов протест- от живущите в „Люлин“.

Те не са съгласни с вече подготвения план на „Люлин“. Според думите на Дарина Николаева, организатор на протеста, жителите на квартала иска тревните площи да бъдат съхранени и устройствения план да се съобразява с традиционния живот на хората, а не хората да бъдат принуждавани да промения живота си.

Те не се противопоставят на строежа на нова инфраструктура, а искат това да става планомерно, а не кой когато се сети за нещо.   

Жителите на квартала се притесняват от факта, че се предвижда изграждането на нов пътен възел в района. Той ще бъде разположен по начин, който разделя квартала на две и така ще увеличи многократно замърсеността на въздуга, както и безопастността на децата ще е под въпрос.

Кмета на „Люлин“, Милко Младенов, се включи в диалога с категоричното становище, че в плана не е включено застрояване на зелени площи. Планът все още се изготва. Има още работа по него и време докато влезе в сила. Все пак времето за обществено обсъждане е минало.

Кметът, посочвайки плана за застрояване на квартала, увери всички, че се планира изграждането на огромен парк. Той увери, че за всичко това ще има поне още едно обществено обсъждане, а болшинството от мненията на жителите на квартала имат своето основание. Те ще бъдат подробно разгледа и обсъдени в общината и съответните експерти ще нанесат необходимите поправки в плана.

 Ще проследим развитието на събитието, както и изпълнението на обещанията, дадени от кмета на „Люлин“ – Милко Младенов.

Да не збаравяме, че в предишните седмици имаше протести, организирани от жителите на други два столиччни квартала- „Малдост“ и „Оборище“. Те също не бяха съгласни с плана за застрояване на техните квартали. Презастрояването е проблем на големите градове, а в столицата нещата са още по- зле.

На мнозина прави впечатление, обаче, че протестите в столицата напоследък зачестиха. Дори няма да сгрешим, ако кажем, че броят им лавинообразно нараства. „Младост“, „Оборище“, Борисовата градина, „Лагера“, а сега и „Люлин“. Никой не трябва да си затваря очите пред грешките, които се допускат, но защо всичко се изкарва в публичното пространство сега? Нима преди не са били забелязани недостатъчците?

Много любопитен е фактът, че колкото повече наближават предизботните битки, толкова по- често се говори за протести. Палят се искрици за наболели въпроси, хората избухват и без да искат, свършват някому чудесна услуга. Нека гражданите да се запознават в подробности с вяка една спорна гледна точка и след това да се впуснат във вихъра на недоволството. Защото, съгласете се, вие се възмущавате от едно, протестирате срещу него, а този, който ви е „пуснал“ мухата е имал съвсем друга цел и ви е изолзвал за своте грозни цели.  

   

0 коментарa

Виж още