Магазин за биопродукти ще бъде открит в агроминистерството

Магазин за биопродукти ще бъде открит в агроминистерството

Земеделският министър Десислава Танева и кметът на столицата - Йорданка Фандъкова днес откриха фермерски пазар пред министерството.

През месец септември, се очаква да бъде открит магазин за биопродукти на площта на Министерството на земеделието и храните.

От агроминистерството съобщиха, за обявлението на Десислава Танева, че чрез Асоциацията на био производителите у нас, ще имаме възможността да покажем на витрината най-качествената храна, която се произвежда в България, освен това според земеделският министър, така повече граждани на държавата ни ще могат да се докоснат до самият производствен процес и до производителите на био храните.

Министър Танева откри днес фермерски пазар непосредствено пред земеделското министерство, съпровождана от Йорданка Фандъкова - кмет на София. Двете дами откликнаха на призива на производителите в столицата ни да започнат да се провеждат фермерски пазари. „Заедно ще намерим подходящото място тази инициатива да се превърне в седмична или месечна“, каза Танева.

България бележи ръст, в производството във всички отрасли, въпреки трудностите в сектор „Земеделие“. Постиженията са в следствие на направените промени в политиките за подпомагане през последните две години, отчете агроминистърът.

Най-съществен ръст според Танева има при традиционните храни. Българският потребител търси предимно плодове и зеленчуци произведени от родните ни градини.

„Това е посоката, в която трябва да продължим да се развиваме, за да може потребителят да има избор от българската храна“, посочи още Десислава Танева и допълни, че към настоящият момент в България има 38 организации на производители, като организираността помежду им достига рекордните 6%.

В началото на мандата на правителството, този процент е бил много нисък - около 0,5 , но благодарение на добрата организираност по различни европейски инструменти за финансова подкрепа вече е възможно и у нас да бъдат реализирани инициативи като фермерските пазари, които са така популярни в чужбина.

В днешния фермерски пазар пред министерството се включиха производители на плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, кисело мляко, биопродукти, пчелен мед и хляб с квас.

 

Източник: investor.bg

   

0 коментарa

Виж още