Майка Тереза е светица!

Майка Тереза е светица!

Майка Тереза, католическата монахиня, посветила повече от половината от живота си на най-бедните и онеправданите, днес бе канонизирана за светица от католическата църква .
Това стана по време на меса за канонизация на площад "Свети Петър" в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи.

"Обявяваме блажената Тереза от Калкута за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква", каза папа Франциск, произнасяйки молитвената "формула за канонизация".

Издигането на една от иконите на християнството през XX век идва ден преди 19-тата годишнина от нейното успение в Калкута, индийския град, където тя живя близо четири десетилетия, трудейки се с умиращите и изоставените.

Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.

Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за "блажен") след тридневно заседание призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.

Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква.

През 2002 г. бе признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането налага да се признае и второ чудо.

Майка Тереза е с албански произход, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава ордена на сестрите на милосърдието. 

През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обяви за блажена, което е първа стъпка към канонизацията за светец.

Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Света Тереза Калкутска е седмата светица с името Тереза за католиците
 

   

0 коментарa

Виж още