Мариана Тодорова: ИК трябва да се преработи на експертно ниво!

Мариана Тодорова: ИК трябва да се преработи на експертно ниво!

По време на дебат в ефира на БНТ Мариана Тодорова, зам.-председателят и говорител на ПГ на АБВ, заяви, че e препоръчително управляващата партия да постъпва принципно в случаите, когато се двоуми. Думите й бяха продиктувани от спешно направените промени в ИК седмици преди президентските избори. Липсата на задълбочен анализ на ситуацията и решенията водят до противоречия с конституцията и наршават правата на гражданите като избиратели.

Тодорова припомни, че ГЕРБ настояваха за наличието на квадратчето „Не подкрепям никого“ заради приетото задължително гласуване.

Никой не си е направил труда, обаче, да помисли какво ще се случи с мнозинството, което е избрано, ако квадратчето участва. В един момент е възможно то да се окаже нелигитимно.

Мариана Тодорова категирично заяви, че АБВ не подкрепя направените вчера спешни промени в ИК, защото не е възможно да се прави разлика в методиката между различните избори: за едните – кметски и президентски- квадратчето да се зачита, а за парламентарните- не.

По пътя на логиката щом за едните избори квадратчето е противоконституционно, същото трябва да важи и за другите избори.

АБВ съветва ГЕРБ да не се старае да угоди на всички, а да постъпи принципно. Понеже ИК ще продължи да бъде променян с времето, АБВ предлага след изборите да се сформира група от експерти, които да се заемат с изработването на нов, стабилен кодекс, който няма да се налага да се променя в следващите 15-20 години.

Тодорова изказа мнение, че ограниченията за секции в чужбина, с цел да се предотврати изкривяването на вота предимно от гласуващите в Турция, не са решение. По този въпрос трябва да работи дипломацията. Като членове на ЕС имаме правото да поискаме от партньорите си регулиране на изборите в Турция. Не е коректно заради спекулациите в Турция да бъдат ограничавани сънародниците ни във Великобритания, например.

 Предложението на АБВ е прагът на секциите в чужбина да бъде вдигнат на 55. В противен случай се нарушават конституционните права на българите в чужбина.

 

   

0 коментарa

Виж още