Марин Киров: Коалицията „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ единствена участва активно в информирането на населението за референдума

Марин Киров: Коалицията „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ единствена участва активно в информирането на населението за референдума

Марин Киров, председател на правния съвет на ПП АБВ, в обзорното политическо предаване „Седмицата“ на радио „Дарик“, с гордост заяви, че те са единствената парламентарно представена формация, която взима дейно участие в кампанията за информиране на населението за референдума.

Той спомена, че са „за“ мажоритарното гласуване, но парламентът е мястото, където трябва да се обсъди точно коя система е най- подходяща: напълно мажоритарна или да се направи комбиниран вариант /50 на 50/ както е в Германия.

Според АБВ изборът на личности ще доведе до подобряване на работата в Народното събрание. Киров даде пример с настоящия парламент, където се приемат закони с ниско качество, което намалява доверието на избирателите към институцията.

Марин Киров изрази силната си надежда референдумът да бъде валиден.

От АБВ са в подкрепа и на задължителното гласуване, но без да подкрепят санкциите. Според тях задължителното гласуване трябва да се  използва за изкореняване на корпоративния вот. АБВ предлагат да има стимули за хората, които гласува, вместо наказания.

Киров е категоричен, че въвеждането на електронно гласуване, ще реши голяма част от проблемите.

Относно квадратчето „не подкрепям никого“, Киров заяви, че тази практика вече не се използва във Франция. У нас това беше решено безкрайно бързо, без обсъждане. Не трябва да се правят промени, нека всичко да остане така.

АБВ се обявява в подкрепа и на намаляването на държавните субсидии за партиите, но да има определена диференциация. Различния брой гласове да определя и различна субсидия. Това ще предотврати желанието на партиите да се финансират по друг, неясен начин.

Киров призна, че партията е против пряко да се избират магистрати и полицейски началници.

АБВ иска народът да мое да изразява мнението си посредством референдум, като за целта трябва прага за валидност да е 40 на сто от имащите право да гласуват.

 

 

   

0 коментарa

Виж още