Марин Киров: Референдумът провокира необходимостта от иницииране на Велико народно събрание

Марин Киров: Референдумът провокира необходимостта от иницииране на Велико народно събрание

Председателят на Правния съвет на ПП АБВ и член на Изпълнителното бюро на партията Марин Киров по време на дебат в ефира на БНР изрази притеснението, че единствено коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ подкрепя референдума и взима участие в кампанията по разясняването и популяризирането му.

Киров е категоричен, че когато въпроса за  мажоритарен вот, задължително гласуване и размер на субсидиите на партиите е спорен, се налага необходимостта от свикването на Велико народно събрание.

Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ има положително отношение относно трите въпроса, включени в референдума. Те са имали редица предложения за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, касаещи значителното намаляване на задължителните подписи, изисквани за организиране на референдум, както и за признаването на валидността му.

Тези предложения не са успели да съберат достатъчна подкрепа. Въпреки всичко, референдумът ще предизвика дискусия около трите зададени въпроса. Ясно е, че те са крайни и определено отговорите няма да са еднозначни. Но щом въпросите са успели да съберат толкова много подписи, значи те са достатъчно важни за хората. Процесите, които са започнали в обществото, не трябва да бъдат неглижирани. Началото е референдума, след което ще дойде дискусията и, вероятно, ще се наложи свикване на Велико народно събрание, което да направи необходимите промени.

Когато се говори за предложението за мажоритарна избирателна система, трябва да се направи задълбочен анализ дали трябва да е напълно мажоритарна система или е по- удачно да е смесена избирателна система.

Коалицията безрезервно подкрепя предложението за задължителното гласуване, но това да бъде временна мярка. Постепенно трябва да се преминава към електронно гласуване. Избирателните списъци да бъдат изчистени от несъществуващи избиратели.

Партийните субсидии също са доста чувствителна тема.  Има голяма вероятност партиите да прибягнат до зависимост от фирми и корпорации. Разбира се, сегашният размер на субсидията е безумно висок, но да се обсъди как да бъде определен размера, за да не се достига до крайности.

   

0 коментарa

Виж още