Марияна Тодорова: Въвеждането на мажоритарен вот изисква сериозна дискусия

Марияна Тодорова: Въвеждането на мажоритарен вот изисква сериозна дискусия

Кардинални промени в ИК не трябва да се предприемат прибързано и без да се дискутират предварително. Въвеждането на мажоритарен вот трябва да се обсъди задълбочено, а времето на настоящото НС е прекалено ограничено за подобни промени, категорична беше Мариана Тодорова,  говорител на ПГ на АБВ и зам.-председател на групата на АБВ, в ефира на БНТ.

Г- жа Тодорова припомни, че АБВ е единствената партия, която даде три пъти отговор „да“ на въпросите от проведения референдум. Вече е известно, че решението на ЦИК се обжалва в момента. Затова от АБВ призовават да се изчака решението на ВАС и в случай, че съдът излезе със становище, че референдумът е валиден, няма какво да се обсъжда. Тогава решението от референдума автоматично влиза в сила и се пристъпва към промяна в ИК.

Подкрепата на АБВ за референдума е мотивирана от желанието управляващите да се допитват по- често до народа за важни въпроси. Тя припомни, че АБВ е поела законодателна инициатива за по- лесното провеждане на референдуми в бъдеще.

Тъй като явно ще се наложи провеждане на дискусия относно въпросите от състоялия се референдум, от АБВ имат три предложения.

Още от 2008г има предложение, направено от президентската институция, за въвеждане на смесена избирателна система, нов модел за финансиране на партиите и по- лесно провеждане на допитванията до народа.

Тодорова е на мнение, че сегашния Парламент не е достатъчно представителен за драстични промени в ИК, каквато всъщност е мажоритарната система. Ето защо тя предупреждава за вероятни недоразумения при прибързано приемане на подобно законодателство.

В унисон с правилата за този тип система на гласуване, за един депутат трябва да гласуват повече от половината, имащи правото на глас. В този случай може да се наложи многократно гласуване, за да се съберат достатъчно гласове за даден кандидат. Има и дру момент, когато депутатът бъде избран за министър и на негово място дойде депутат от друга партия, ще се промени мнозинството в парламента, оттам може да се бламира състоянието на настоящия кабинет. Има и други вероятни хипотези.

Според АБВ, всичко това трябва внимателно да се огледа и прецени и едва тогава да се пристъпи към окончателно решение, за да не се провали реформата в избирателната система.

Тодорова се спря и на желанията на партии да състявят експертен кабинет. Според нея, някой се опитва да си направи политически пиар. Въпреки желанието на тези партии да съставят кабинет, те не разполагат с необходимия ресурс.

   

0 коментарa

Виж още