Маската на Путин избяга в Украйна

Маската на Путин избяга в Украйна

   

    Роман Рословцев, неформален лидер на опозицията в Русия познат с псевдонима си Маската на Путин, потърси убежище в съседна Украйна, информират от БИ БИ СИ.

    Украинските власти съобщиха, че Роман Рословцев, който е писател и яростен критик на Путин в родината си, вече се намира на територията на Украйна. Поради своите чести изяви в протестни шествия с маска на главата, насочени срещу легитимния президент на Руската Федерация, той е известен като Маската на Путин. Пред граничните власти той е заявил, че бяга от Русия, тъй като Путин и неговата върхушка го преследват и могат да го убият. До момента Маската на Путин е посещавал нееднократно руския арест по обвинения по член 212 от НК на Русия. Обвиненията по този член, който означава неправомерен протест на публични места, могат да донесат на Рословцев до пет години интерниране в руски затвор. За щастие, Маската на Путин успява да се добере до Украйна и тамошните власти са го приели на своя територия, спасявайки го от арест и затвор, а може би и от смърт.

    Припомняме, че между Русия и Украйна тече нестихващ конфликт, започнал през 2014 година, когато в Киев избухна гражданска война заради отказа за присъединяване на страната към Европейския съюз, а след това полуостров Крим, част от Украйна, премина към Русия чрез анексия, която не получи съгласието на Организацията на Обединените Нации. Двете братски славянски държави, влизащи някога в състава на СССР и Руската империя, днес са превърнати в кръвни врагове и не е никак ясно дали скоро враждата ще бъде преодоляна, прогнозират експерти. Все още има престрелки между украинската армия и про-руските сепаратисти от източните части на Украйна, които не желаят да останат под шапката на Киев.

    Случаят с Маската на Путин и много други опозиционери на режима  в Русия разкриват тревожните сигнали, идващи от Кремъл – всеки, който се опълчва открито на Путин и неговата олигархична клика, следва да бъде арестуван и пратен в затвор. Според наблюдатели, Русия дори в минимална степен не зачита обикновените човешки права.

   

   

   

0 коментарa

Виж още