Масова сеч в Борисовата градина. Над 30% от дърветата ще бъдат унищожени

Масова сеч в Борисовата градина. Над 30% от дърветата ще бъдат унищожени

Разтревожени столичани алармираха, за сеч на 30% от дърветата в Борисовата градина. В сряда /7 септември/ по време на обсъждане в община „Изгрев“, е станало ясно, че сечта е санитарна, тъй като голяма част от дърветата са болни.

Според експертите, лесопарковата част не можела да се поддържа, затова било необходимо да се вземат други мерки, като например да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки и асфалтови алеи. Присъствалите на обсъждането цитират представител на Лесотехническия университет, според който на територията на столицата не можело да има лесопаркови гори, а единствено паркове с градини, пише svobodnoslovo.eu.

По думите на столичани, в момента се търси вариант гората да бъде изсечена, за да се разреди до парк, на чиято площ да бъдат изградени модерни детски площадки и други съоръжения. Притесните граждани сигнализираха и за незаконна сеч в Борисовата градина, която според тях върви от години.

И преди на територията на Борисовата градина е имало подобни посегателства върху дърветата. През месец юни 2015 година бе разпоредена масова сеч на изсъхналите дървета.

Доц. Илко Добричов е начело на екипа от Лесотехническия университет, на който е поставена нелеката задача, тази година да извърши инвентаризацията и да направи експертната оценка на лесопарковата част.

Столичани споделят в фейсбук, че битката за Борисовата градина е от много години. „Тепърва предстои резултатът от „инвентаризацията“, от решенията на възложители и изпълнители, които ни обясниха, че само ни уведомяват, но от нас нищо не зависело“, заявяват те.

Местните се противопоставят на намерението за строеж на паркинги в местността и припомнят как преди две години, заради планирания трамвай който по проект трябваше да преминава през Борисовата градина бяха на протест и защитаваха природата. Според устройствения план на столицата, новото трамвайно трасе, трябваше да премине през Борисовата градина и Ловния парк. Тогава върпосът предизвиква разногласия между граждани, община и неправителствени организации.

Експертите разбира се са на друго мнение, според тях сечта е единственият лек, с който може да бъде спасен паркът, тъй като опасни гъби са заразили над 20% от дърветата и  пренасят  болестта с бързи темпове върху здравите.

В свой доклад БАН алармира, че ако не се вземат спешни мерки, скоро целият парк ще бъде унищожен и София ще остане без белите си дробове.

   

0 коментарa

Виж още