Мебели по поръчка - естествена или еко кожа ?

Мебели по поръчка - естествена или еко кожа ?

Естествена или еко кожа?

По принцип много хора са против използването на естествената кожа, но от нея продължават да се произвеждат мебели, обувки, дрехи, чанти и други аксесоари. Защитниците на правата на животните призовават да се използва единствено изкуствена кожа, която въпреки привлекателната си цена не притежава всички качества на естествената. Не толкова отдавна, на пазара се появи нов материал, с името еко кожа, който прилича на естествената кожа и притежава редица предимства. Поради факта, че еко кожата много се доближава до естествената и е на по- достъпна цена, изборът между естествена и изкуствена кожа е истинско предизвикателство.

Къде е разликата?

Еко кожата има структура подобна на естествената кожа, понякога е трудно да се направи разлика между двете. При еко кожата се нанася полиуретанов слой върху съответната текстилна основа. В процеса на експлоатация, този материал не отделя никакви вредни вещества и по тази причина се нарича ЕКО. Технологията на производство на еко кожата допуска образуването на микроскопични пори, през които прониква въздух и кожата диша. Друго предимство на еко кожата е, че е хипоалергична.

Естествената кожа е обработена животинска кожа. Тя има неравности и не е еднородна, което се отразява на качеството на изделието.

Характеристика на висококачествената еко кожа

Изделията от еко кожа външно много приличат на кожените. Повърхността на еко кожата повтаря рисунъка на естествената кожа. Еко кожата е практична и е много устойчива на износване, а това гарантира дълъг срок на експлоатация. Еко кожата не се разваля от смяната на температурата – не измръзва в студено време и не се прегрява в горещините. Благодарение на „дишането“, материалът гарантира комфорт при всякакви условия. Еко кожата е безопасна и хипоалергенна, еднородна е и лесно се поддава на обработка. Поради тази причина от нея могат да се изработят изделия с всякакви форми и конфигурации.

Характеристики на естествената кожа

Естествената кожа има редица уникални свойства, които хората ценят от древни времена. Например, издръжливост на температурно въздействие и добра въздухопроницаемост. Естествената кожа е по-мека и топли много по-добре. Във всеки случай, качеството и външният вид на кожата зависят от живота на животното. Тъй като кожата е под постоянно външно въздействие, често има неравности и други дефекти, които могат да се отстранят при правилна обработка. Естествената кожа е еластична и приятна на допир. Към нея, обаче, някои хора могат да развият алергия.

Грижа за естествената и изкуствена кожа

Едно от главните качества на еко кожата е простия начин за почистване. Обикновените замърсявания и прах се почистват единствено с влажен парцал. Като се допуска и използването на препарат без съдържание на белина.

Естествената кожа се нуждае от специални грижи. За да не загуби кожата цвета и еластичността си, трябва периодично да се обработва със специални средства, асортиментът от които наистина е огромен.

В заключение:

Двата материала много си приличат и по външен вид и по здравина. Някои висококачествени еко кожи на пръв поглед не могат да се различат от естествените. Към това добавяме и високата устойчивост на еко кожата на термично, химическо и физическо въздействие. А също и огромното разнообразие от цветове, десени и видове качествени  изкуствени кожи която може да се купи на цена многократно по-ниска от тази на естествената кожа.

Все пак, естествената кожа, осигурява по-голям комфорт и усещане за стил и лукс. Изборът е във Ваши ръце!

 

 

   

0 коментарa

Виж още