Меглена Кунева: Имаме спешна нужда от млади учители

Меглена Кунева: Имаме спешна нужда от млади учители

Министърът на образованието  Меглена Кунева тревожно информира, че българското училище изпитва огромен недостиг от млади учители, от спрециалисти в сфери, полезни на образованието. Няма как да бъде осъществена каквато и да е реформа без енергията на младежта.

Кунева обеща 10 процентното увеличение да е само началото. Според нея заплатите не са единствената пречка младите хора да не влизат в училище. Липсата на израстване в кариерата, участието в проекти, отчет на резултатите на учениците, всичко това обезличава и обезсмисля професията, информира nova.

Министърът споменава, че има вече нов стандарт за квалификация на учителите, при който кариерното развитие няма да зависи от стажа на учителя, а от квалификационните кредити, професионалната степен, резултатите от атестацията. В новите нормативни документи има засъпена и подкрепа на социалния статус на педагога. Ще бъдат поемани битови и транспортни разходи при наемане на преподаватели от други населени места.

Предвидени са и два нови проекта за повишаване на квалификацията на учителите.

Ако погледнем от другата страна на медала, ще видим празните места в университетите в педагогическите специалности. Приемат се младежи, които имат 3 на матурата и пак няма желаещи. Никой не иска да живее в постоянна лъжа и стрес. Днес ще вдигнат заплатите, а утре норматива за часове или ученици за училището. Днес има пари, защото има избори, но утре вече всичко се променя.

Авторитетът на учителя вече е сринат напълно. Няма как да се очаква младите хора да залагат на една обречена кауза. Сигурно всеки като се върне в спомените си, ще осъзнае, че непрекъснато се говори за промени в образованието, за повишаване на качеството, за осигуряване на повече средства за училищата. Резултатът е неграмотни ученици, неудовлетворени преподаватели, лоши учебници, закрити училища. И човек си задава въпроса: Не е ли точно това целта на промяната в образованието- неграмотна младеж?

   

0 коментарa

Виж още