Медицинска апаратура с ултразвук отваря кръвно-мозъчната бариера

Медицинска апаратура с ултразвук отваря кръвно-мозъчната бариера

Какво представлява кръвно-мозъчната бариера?

По-рано този месец, учени от Канадския здравно-научен център Sunnybrook стартираха пробни тестове за отваряне на кръвно-мозъчната бариера. По думите на учените "кръвно-мозъчната бариера (КМБ) представлява защитна бариера, която обвива най-малките кръвоносни съдове в мозъка, наречени капиляри, и по този начин стопира преминаването на протеини и други потенциално токсични субстанции по кръвта към мозъка.“ Но освен това КБМ спира и нахлуването на необходими количества лекарства, които са били назначени за лекуването на някакво заболяване.

Хайтек медицинска апаратура подпомага поредното откритие в медицината

За отварянето на кръвно-мозъчната бариера, учените инжектират микро мехурчета в кръвта на пациента. Те се отличават с миниатюрни размери (по-малки от клетките), което им помага лесно да попаднат в кръвопотока без риск от увреждане на болния. Когато мехурчетата стигнат до мозъка, пътувайки по кръвта, учените използват високотехнологична медицинска техника с нискочестотен ултразвук, с помощта на който започват да управляват мехурчетата, концентрирайки ги към кръвно-мозъчната бариера, с идеята да стимулират нейното отваряне. Под действие на енергията от ултарзвука, мехурчетата започват да вибрират като по този начин отслабват заобикалящите ги клетки и предизвикват образуването на малък отвор.

Тази неинвазивна процедура извършена с напреднала медицинска апаратура е революционно откритие в подкрепа на лекарствената терапия. В предишен медицински експеримент на също толкова високо ниво, учените от центъра Sunnybrook използваха химио агенти, които достигнаха до мозъка и отвориха кръвно-мозъчната бариера. Новото откритие отваря още по-добри възможности за успешно провеждане на напреднали терапии с лекарства.

Надежда за откриване на лек за Алцхаймер

През 2015 г.  Sunnybrook написа история, като стана първият здравно-научен център, който успешно предизвика отваряне на кръвно-мозъчната бариера по неинвазивен път. Процедурата вече се тества и върху пациенти с Алцхаймер и благодарение на нея науката уверено се доближава до откриване на лек за това коварно заболяване.

Учените се надяват, че тази процедура и медицинска апаратура ще помогнат за намирането на надеждни пътища към отваряне на временни прозорци в мозъка. Само така, до този важен орган ще достигат повече лекарствени компоненти, в резултат на което човешкият организъм ще се повлиява много по-положително от курса на лечение.

   

0 коментарa

Виж още