Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра събра хиляди посетители!

Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра събра хиляди посетители!

Над 120 майстори на традиционното българско изкуство и хиляди посетители, български и чуждестранни гости. Огромен интерес към ХІV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър". Публиката има честта да се запознае със старите традиции и имената и творбите на съвременните майстори, пише dariknews.bg.

Една от много провокации за посетителите е майстор Стефан Цанев, който има умението да изработи истински произведения на изкуството.Освен това обаче, Цанев има и търговски нюх, умее да се пазари, а ако няма друга алтернатива и да смъкне от цената, за да привлече клиентите.

Стефан Цанев е от град Габрово. Той предлага произведенията си на Панаира в ЕМО Етър. Абсолютно всичко което той предлага е ръчно изработено и е от дърво, технологията по която той работи е стара. На щанда на майстора-търговец може да бъде открито всичко: от лъжици, до гаванки и съдове за съхранение на храна и напитки.

Огромната конкуренция на китайските стоки, не представлява заплаха за майстора, защото за автентичната българска стока има достатъчно ценители.

"Няма как да се обясни на един купувач, че българското е по-добро от китайското. Той сам трябва да го усети. Има хора, които да искат да научат занаята. Все още. Но при други занаяти нещата не стоят така и те изчезват", споделя Стефан Цанев.

Според него държавата трябва да има политика за съхраняване на старите традиционни български занаяти и техники. Майстор е изработвал дори бутилки от дърво, материалът който използва за тях е орехов. За тях майстора с усмивка разказва, че „ наливаш ракията и бутилката си свършва работата. Оцветява, дава приятен вкус, а ти само сервираш на гостите".

Председателят на ОБС в Габрово Лена Георгиева, днес официално откри Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО "Етър", а д-р Аксиния Бутева прочете пред гостите на събитието поздравителния адрес от Министерство на културата.

Цецка Цачева председател на Народното събрание на Република България, също изпрати поздравителен адрес.

   

0 коментарa

Виж още