Меркел отправи критична забележка към някои страни от ЕС с антибежанска политика

Меркел отправи критична забележка към някои страни от ЕС с антибежанска политика

 

    Канцлерът на Федерална Република Германия и неофициален лидер на ЕС, Ангела Меркел, отправи критика към държавите от ЕС, които показват ясното намерение да се възпротивят на установяването на ислямски бежанци в техните територии.

    Интервюирана от телевизия А Ер Де, тя изглеждаше обнадеждена, че страните от европейската общност ще постигнат консенсус по казусите, произтичащи от бежанската криза. Основният, макар не и единствен въпрос е, на какъв принцип да бъдат разселени бежанците, за да е справедливо за всички държави в Европа, информират от Асошиейтед Прес. Канцлерът на Германия спомена, че всяка държава от ЕС е длъжна да изпълни своята функция и загатна, че някои държави вероятно ще получат по-малко емигранти от други. По думите на Меркел все още не е известно как ще бъде постигнато съгласие между отделните страни, но беше уверена, че споразумение ще има в най-близко бъдеще. Тя подчерта, че е неправилно да се ограничават бежанците да влизат в държавите от ЕС само защото имат различна религия. Всъщност канцлерът на Германия беше човекът, който преди една година позволи емигрантската вълна да се настани из Европа, причинявайки не само опасения и страхове, но и бунтове и враждебни коментари не само сред населението на европейските държави, но и сред самите правителства. Решението на Меркел по емигрантския въпрос разцепи ЕС на два лагера, единият, който подкрепя приема на ислямски емигранти, другият твърдо противопоставяйки се „гостоприемството”. С изказванията си Меркел стимулира все повече бежанци да се установят в Западна Европа, най-вече в Германия, което навлече гнева на по-консервативните среди в европейските общества.

    В момента най-яростните критици на бежанската политика на Меркел са унгарците, ръководени от десния консерватор Виктор Орбан и цялата Вишеградска Четворка. Виктор Орбан дори заплаши ЕС, че ще свика референдум, на който унгарският народ сам да реши дали желае емигранти в своята страна или предпочита да не ги допуска в своите предели. Политиката на самия Орбан е определяна често от западните медии за антисемитска и антициганска.

   

0 коментарa

Виж още