Мигранти: Гърците излъгаха, че тук ни чака жилище и издръжка!

Мигранти: Гърците излъгаха, че тук ни чака жилище и издръжка!

Настанените в бежанския център във „Враждебна“  сирийски мигранти, заявиха пред репортен на бтв, че започват гладна стачка. Техното единстено искане е да бъдат върнати  вГърция, откъдето са дошли заради грозна лъжа, че в България им се предлагат жилище и 500 евро издръжка на всеки бежанец, образование, социални осигуровки, преводач.

Мигрантите не са доволни от това, че нищо от казаното не им се предлага тук и изкат незабвно да се върнат обратно в Гърция. Понеже законите не позволяват подобно действие, мгрантите са решили да направят гладна стачка.

До момента от стачковащата група казват, че няма отговор на исканията. Директорът на центъра, Иван Пенков, обясни, че има законова процедура, която е задвижена, но е необходимо време. Исканията на мигрантите са изпратени, където трябва още на деня. Още във вториник е запоната процедурата с интервютата за получаване на закрила.

Според Пенков, проведена е сраща с международната организация за миграция, на мигрантите подробно е разяснено каво се прави и какво предстои да се направи.

Потърпевшите разбират, че страната ни няма никаква вина в монета, но все пак групата иска да получи статут.

Пред репортери сирийские мигранти споделиха своите искания. Настояват процедурата по получаване на статут да бъде ускорена, да се посрещнат нуждите на децата и служителите да не проявяват расистко отношение към тях.

Групата продължава да настоява за среща с всички ангажирани с проблема институции- български и евроепйски. Настояват ситуацията да се разреши възможно най- бързо.

Те държат да бъдат върнати в Гърция. Там ще потърсят своите права. Ще настояват за среща с управляващите агенцията по бежанците и да запознаят медиите с манипулацията, на която са били подложени.

В монета се водят преговори за спиране на гладната стачка на мигрантите.

   

0 коментарa

Виж още