"Миллиет": България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция

Днес всички централни турски ежедневници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на българският министър-председател Бойко Борисов в Истанбул и за състоялите се срещи с турския му колега Бинали Йълдъръм, както и и с президента на Република Турция - Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

В статиите на местните вестници, акцента се поставя върху продължаването на двустранното сътрудничество между двете държави -Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".

Под заглавието "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер", на челно място, проправителственият вестник "Сабах" помества снимка на премиера Борисов и на турския президент Ердоган.

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". В статията се описва, че опитът за военен преврат от 15 юли и зачестилите терористични нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Вестник "Миллиет" цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона" и специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина.

 Вестник "Хюрриет" извежда в своето заглавие информацията, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между България и Турция по въпроси свързани с мигрантската криза. Освен това изданието подчертава мнението на  Бинали Йълдъръм, че изпълнението на споразумението помежду им, зависи единствено от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Ежедневника "Йени Шафак" акцентира, че Борисов ще разговаря с Ангела Меркел по-късно днес, като целта на разговора ще бъде за мигрантската криза и че се очаква да предаде исканията на южната ни съседка по този въпрос.

Вестник "Хабертюрк" посочва в своята статия, че в контекста на мигрантската криза Борисов и турския му колега са разговаряли за спиране на мигрантския поток от Турция и България. ежедневникът подчерта думите на Борисов, че основният въпрос в настоящият момент е докога Турция ще успява да спира този поток.

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още