Министър Десислава Атанасова: "Въвеждането на новите методи в лапароскопска хирургия е фактор за издигане нивото на българската медицина"

Министър Десислава Атанасова: "Въвеждането на новите методи в лапароскопска хирургия е фактор за издигане нивото на българската медицина"

Въвеждането на новите методи в лапароскопската хирургия е фактор за издигане нивото на българската медицина и участието на водещи европейски специалисти като д-р Джовани Дапри от Белгия е признание за ролята и мястото на страната ни в европейската хирургия. Прилагането на тези нови методи в медицината води до неподозирани досега лечебни резултати и е изключително щадящо за пациентите. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в приветствието си към провеждания за пръв път в България двудневен практически семинар по лапароскопска хирургия. Проявата е организирана от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска”, университетската Катедра по Хирургия, Европейското училище по лапароскопска хирургия и Българското хирургическо дружество. Амбицията на форума е да даде старт на идеята за превръщане на Втора хирургия в референтен център на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Министър Атанасова посочи, че миниинвазивната диагностика и хирургия се счита за най-значимото постижение в областта на хирургията през последните 15 години. Благодарение на тази техника е възможно да се извършват операции през много малки разрези /около 1 см./ и с помощта на видео-системи. Предимствата на лапароскопската техника са по-бързо възстановяване поради по-малката травма на тъканите в зоната на операцията. Минути преди екипът на д-р Дапри да започне демонстрационната лапароскопска операция, министър Атанасова посети и разговаря с пациенти, които предстои да влязат в операционната зала. Тя ги информира, че консумативите за предстоящата операция са напълно безплатни за тях, за което получи благодарност от пациентите. Средната стойност на тези консумативи за лапароскопските операции е между 700 и 1000 лева. Пред журналисти здравният министър разясни, че предстои НЗОК да определи за кои операции, заплащани от нея през 2013 г., ще бъдат поемани разходите за консумативи. Възможно е консумативите, които в момента се заплащат като част от клиничната пътека, да се заплащат в бъдеще отделно от нея. С директора на НЗОК д-р Цеков са водени разговори за необходимостта да се инвестира приоритетно в най-скъпите медицински изделия, каза министър Атанасова. Заедно с лекари от Клиниката по хирургия и студенти министър Атанасова присъства на демонстрационна лапароскопска операция на пациент, предавана в реално време на видеоекран в аудиторията на Клиниката по хирургия. По време на интервенцията д-р Джовани Дапри даваше разяснения от операционната зала за всеки етап на операцията.

   

0 коментарa

Виж още