Министър Найденов: Четирите месопреработвателни фирми на практика не са влагали соя в продуктите си по стандарта „Стара планина”

Министър Найденов: Четирите месопреработвателни фирми на практика не са влагали соя в продуктите си по стандарта „Стара планина”

Четирите фирми, в чиито месни продукти беше установено наличие на соя, на практика не са я влагали в продуктите си по стандарта „Стара планина”. Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Данните от пробите, които бяха проверени в референтна лаборатория в Германия, сочат, че при три от тях има съдържание на соя под 0,1 %. Негативна е пробата на фирма „Сами-М”. На практика обаче количеството на соя в трите проби е такова, че дори не може да предизвика реакция у хората с алергия към соя. „Сигурно е, че има соя, но тя е под 0,1 % при трите проби”, каза Мирослав Найденов. Ще бъде направена проверка в четирите предприятия дали соята не е попаднала чрез технологичните им линии, където са правени продукти със соя или е попаднала чрез подправките. „Фирмите не са вложили соя, но такава е установена. Може по самата технологична линия да е останала соя”, каза министър Найденов. „Когато се обяви наличието на соя в продуктите, аз изказах съмнение, че не допускам някой да си е позволил да влага соя”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, който обяви, че заради случая, сега фирмите масово няма да искат да произвеждат по стандарта. Той настоя нито една от четирите фирми да не бъде санкционирана, защото ще понесат колосални загуби. Доверието към стандарта рязко спадна, подчерта той. Под 0,1 % соя значи, че дори хората с алергична реакция към соята, няма да усетят нищо, каза Кирил Вътев. На пресконференцията стана ясно, че предстои стандартът „Стара планина” да бъде променен, за да се допусне наличие на соя под 0,1 или 0,25 % и да няма санкции за такива случаи. Нито една от фирмите няма да съди държавата, потвърдиха представители на фирмите.

   

0 коментарa

Виж още