Мирослав Найденов: Незабавно ще бъде отнет лицензът на месопреработватели, произвели продукти със соя по стандарт „Стара планина”

Мирослав Найденов: Незабавно ще бъде отнет лицензът на месопреработватели, произвели продукти със соя по стандарт „Стара планина”

Незабавно ще бъде отнет лицензът на четири месопреработвателни предприятия, които са произвели продукти „Стара планина” с наличието на соя, която е напълно забранена по стандарта. Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Министърът каза, че научил информацията за четири положителни проби на соя в месни продукти преди час. Три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите, дори е в управителния съвет на асоциацията. Освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина", Найденов уточни, че на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад. Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности. Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа, уточни Найденов. Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”. „Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов каза, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

   

0 коментарa

Виж още