Млада българка предпочете да се завърне в родината, след робски труд в Англия

Млада българка предпочете да се завърне в родината, след робски труд в Англия

В Англия, 29-годишната жена, по 12 – 13 часа на ден брала ябълки и малини, прибрала се почти без пари.

29-годишната Соня Атанасова от град Горна Оряховица се завърна в България, след няколко тежки години прекарани в чужбина. Жената работила във  Франция и Англия е със смесени впечатления, но с мечтата един ден да работи за себе си, без да се съобразява с капризите на шефовете, пише blitz.bg.

Жената владее перфектно два езика - френски и английски, с висше образование е, завършила е политология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий.

Със съжаление Соня разказва, че откакто е завършила специалността си, не се е отворила възможност да работи по нея, а и най-вероятно такъв шанс няма да се появи и в бъдеще. В настоящият момент ѝ предстои да завърши курс за екскурзоводи, след което твърдо е решила да поеме собствен бизнес в сферата на туризма.

Преди две години, заминава да работи във Франция, след като преди това в продължение на четири години е живяла в Париж, където имала връзка, която обаче завършила с раздяла… горнооряховката решила да продължи на чисто живота си в чужбина. Така с помощта на свой познат започнала работа в частна ферма в областта Прованс близо до Авиньон. В тази ферма в продължение на близо шест месеца тя участвала в бригада и брала пъпеши и ябълки. Ежедневно Соня прекарвала по 8 – 9 часа в тежък физически труд.

Шефовете имали доверие на работниците си и ги оставяли да водят списък кой по колко часа се е трудил. Държали се на ниво с тях и не налагали глоби за щяло и нещяло. Младата жена работила във фермата напълно легално, а месеците, които е работила във френската ферма, й се броят за трудов стаж у нас. Макар много тежка и изморителна, работата във Франция оставила добри спомени и чувства у Соня.

Не след дълго, жената заминала за Южна Англия. Там в Западен Съсекс благодарение на посредническа фирма от Велико Търново срещу скромната сума от 400 лева, тя намерила работа, отново за шест месеца, но този път на малиново поле.

За разлика от добрият психологически климат във Франция, тук супервайзорът, който бил и отговорник на групата, ежедневно следял за качеството на набраните малините, за целия работен процес. До тук всичко изглежда добре, но по думите на Соня, той бил „много лош човек с отвратително отношение“ към гастарбайтерите“.

Собственикът на фирмата бил британец, които от 12 години работел с българи и румънци прихванал най-лошите възможни качества на служителите си. За Соня и колегите ѝ, лошото отношение, грозните обиди, унижението и големите глоби били ежедневие.

Горнооряховката не изкарвала повече от 60 паунда дневно (или 150 лв. на ден). Както повечето от работещите на бригада и тя заживяла в малка каравана.

Соня споделя, че всички са били подложени  от страна на ръководството на фирмата, на непрекъснато унижение, обиди и солени глоби. Отчаяна тя коментира, че се е прибрала в родината след 6 месеца тежък труд, с 10 000 лв. спестени пари.

По думите на горнооряховката заради бедността, българите живеещи в нейният край били склонни да работят за много ниско заплащане и без да настояват за правата си, като подбивали трудовия пазар, а робската психика замъглявала представата им за реалността.

По думите и т.нар. Брекзит всъщност е театър за пред Европейския съюз. Във Великобритания британските политици са направили висш пилотаж, като целта им според Соня е да шантажират Европа и да постигнат визов режим, така че сами да преценяват кои и колко чужденци да приемат.

Днес, Соня живее в България. Работа няма, но вярва, че ще се открие възможност за реализацията ѝ на пазара на труда. В момента е записана на борсата, но живее с надеждата, че нещата ще се оправят и всичко ще си дойде на мястото.  

   

0 коментарa

Виж още