Младите хора не приемат по-ниски заплати! Недоволни са и от 1000 лева!

Младите хора не приемат по-ниски заплати! Недоволни са и от 1000 лева!

Заплата от 1000 лв. месечно може да ви се струва идеална, но това оказва се  не е достатъчно за младите кандидат-служители. Това отчитат от агенции за подбор на персонал, цитирани от в. „Монитор“.

„В последно време все повече кандидати идват с изисквание за заплащане от минимум 1200 лв.

Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, споделя експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева.

Най-често до недоволство стигали младежите с дипломи по „Финанси“ и „Икономика“. „Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока“, заяви още Николчева.

Практиката ѝ показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата. „Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността.

За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата“,

обясни специалистът по човешки ресурси Станимир Грозев.

Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си. „Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите“, твърди Грозев.

Данни на агенция за набиране на кадри показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата. Експертите по подбор на персонала са категорични, че

фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата. Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа.

Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата ѝ трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари.

Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си. „По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри“, обясни Станимир Грозев.

   

0 коментарa

Виж още