Мнението на Стивън Хокинг за бъдещето на човечеството

Мнението на Стивън Хокинг за бъдещето на човечеството

Каквото и мнение да имаме за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския съюз или за това на американското общество да приеме Доналд Тръмп за свой следващ президент, е ясно сред анализаторите, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват отхвърлени от своите лидери. Това пише британският теоретичен физик Стивън Хокинг в статия във в. "Гардиън".

Тревогите, които стоят зад тези избори - за икономическите последствия от глобализацията и ускоряващите се технологични промени - са съвсем разбираеми. Автоматизацията на заводите вече намали работни места в традиционното производство, а нарастването на изкуствения интелект може би ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа. Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята гениалният учен. Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света.

Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще дадат шанс на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малък брой работници. Това е неизбежно, това е напредък, но е също така и деструктивно в социален план, отбелязва Хокинг, но признава, че самият той може да говори с други хора и да работи, благодарение на технологиите. Той е на мнение , че за да предпазим планетата си от неща като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да се обединим. За целта те нужно да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите.

   

0 коментарa

Виж още