Може ли една обикновена разходка да подобри творческото Ви мислене?

Може ли една обикновена разходка да подобри творческото Ви мислене?

Случвало ли Ви се е, да работите по сериозен проект, когато изведнъж изпитате непреодолимо желание да станете от работното си място и да отидете до близката кафе машина? Какво правите в тези моменти? Трябва ли да се отдадете на вътрешният си импулс? Три последните научни изследвания посочват, че "Необходимостта от интензивно физическото натоварване, зависи от това, дали настоящият проект по който работите изисква или не творческо мислене.“.

За да пручат, дали ежедневните разходки ще стимулират творчеството, Марили Опезо и Даниел Шварц от Стандфордският университет, обърнали внимание на това, по какъв начин хората измислят нови идеи, дали докато стоят на бюрото си или  когато ходят на бягащата пътека. Тяхното изследване, публикувано в списанието по експериментална психология: учене, памет, и когниция, показа, че хората са имали по-добри идеи, в моментите в които са вървели, отколкото когато са стояли седнали. Джой Пол Гилфорд и колегите му са развили преди няколко години специално приложение, наречено: Alternate Uses, посредством което се оценява как точно се отклонява мисленето при хората, как им  идват свежи идеи, различни от обичайните.

Изследователите от Станфорд комбинирали дадените отговори от изследваните лица и установили, че по време на ходене на хората им идвали повече творчески идеи, отколкото когато стояли пред бюрото си. Освен това ефектът от ходенето след това бил пренесен и в офиса, макар и за кратко. Тези които се разходили, макар и за съвсем кратко време, дали много по-високи резултати в сравнение с хората, които през цялото време стояли на едно и също място.

И най-накрая, но не на последно място, какво да кажем за стила на ходене? Чун Куо и Йей-Ю Йе публикували изследване в областта на психологията, в което те изследвали как се отразява върху мисленето на студентите от Националният Тайвански университет, преминаването на дълъг преход, в чиито периметър учащите можели да избират различни пътища. След завършване на задачата, студентите разполагали с 10 минути, за да споделят идеите си и това как свободното ходене се отразило на творческото им мислене. Интересното тук е, че без значение от начина който те са избрали да преминат през маршрута, всички са успели да разчупят мисленето и да подобрят идеите си.

   

0 коментарa

Виж още