Морето у нас кипи от риба, но рибарите недоволстват, защото ...

Морето у нас кипи от риба, но рибарите недоволстват, защото ...

Рибарите по Добруджанското крайбрежие, споделят че тази есен уловът се очертава да бъде добър. В черноморските райони Шабла, Балчик и Каварна още с първото септемврийско захлаждане, в морската вода се появиха големи пасажи риба. Рибарите разказват, че от много години не е имало толкова голямо изобилие на барбуна, сафрид и чернокоп. От седмица насам се е появил и паламуд.

Въпреки добрият улов, рибарите са притеснени, заради изкупната цена на рибата, която за не повече от седмица е паднала драстично, почти двойно. Матрапазите подбиват пазара на рибните деликатеси. Преди седмица например изкупували сафрида за 7 лева за килограм, а към настоящият момент цената е не повече от 4 лева за килограм.

Междувременно се оказва, че цената на рибата продавана на рибният пазар, все още е 7 лв./кг.

Морските вълци недоволстват и от факта, че търговците вземали рибата директно от лодките им за по 4, най-много 5 лв., а цената не била съответна  на качеството, тъй като рибата била много по-едра от преди.

Освен с нашенските търговци, рибарите разказват и за проблемите които имат и с барбуната, която основно се изнася в Гърция. Съседите ни не плащали на рибарите за всяка една доставка и когато българите си поискали наведнъж парите, то гърците заплащали два пъти по-ниска цена от предварително договорената. Поради липсата на средства, разправиите с недоволният екипаж на риболовните корабчета не били рядкост.Собствениците на плавателните съдове, често не успявали да платят на моряците си договорените надници.

През последните 4 години в района не се я появявал паламуд, но тази година рибата отново е посетила водите на Черно море. Рибарите отдават завръщането ѝ на чистата морска вода, но се оплакват, че матрапазите бързо са свалили и неговата цена. В началото паламуда се изкупувал за 8лв./кг., а днес не плащат повече от 5 лв./кг.

Единствената надежда на риболовците е, количествата на улова да продължават да бъдат големи, за да могат да компенсират изключително занижените изкупни цени и да успяват да платят надниците на екипажите си.

   

0 коментарa

Виж още