Москов позволи да има държавна фирма за редки лекарства

Москов позволи да има държавна фирма за редки лекарства

Правителството ще предложи промени в Закона за лекарствата, които да дават шанс на държавата да се намесва при осигуряването на медикаменти без аналози. Има вариант за направата на държавно търговско дружество, което да набавя лекарства без аналози, каза здравният министър Петър Москов в Министерски съвет по повод липсата на някои специфични лекарства в търговската мрежа и високите им цени, съобщи БНР.

Шанса държавата да може да има лостовете да се намесва е предвидено в Закона за лекарствата. Тази седмица той ще премине през окончателно одобрение от ръководството на министерството, след това ще бъде пуснат за публично обсъждане и септември месец ще влезе в Народното събрание. Москов обясни, че са в доста напреднало ниво, особено в Румъния, за подписване на споразумение за съвместни договаряния на медикаменти. Идеята за най-ниската публична цена на лекарство реално отваря вратата за излизане на тези медикаменти. По друга тема министърът сам поиска да каже, намира за странно това,че публичното мнение се подвежда под „индустриални интереси, разказани като интереси на пациентите”. Той сподели, че със заинтересованост наблюдава медийна дискусия свързана с това, защото НЗОК трябвало да прави проверки заради начина, по който се харчат парите в българските онкологии и че това по някакъв начин щяло да навреди на пациентите.

За първите 6 месеца на 2016 г. в сравнение с първите 6 месеца на 2015 г., лекуваните пациенти са с над 5% по-малко, т.е. по-малко хора са имали нужда от онкологично лечение. Наред с тази статистика разходите за онкология за същия този период са нараснали с 25,7%. На фона на същите лекарствени протоколи, за същия този период, не са в сила терапии, които да кажем, че биха оскъпили лечението, каза Москов.

Днес кабинетът прие новия УС правилник на Фонда за лечение на деца. Главните промени са в начина, по който работи фондът както като щат, така и като начин на планиране на работа.

   

0 коментарa

Виж още