НАГЛОСТ!!! По час и половина седмично скатават нашенските чиновници

НАГЛОСТ!!! По час и половина седмично скатават нашенските чиновници

Всяка седмица за близо час и половина държавните служители се скатават от работа. Чиновниците се трудят с около час и 20 минути по-малко от законово регламентираното. Данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че за второто тримесечие на 2016 г. те работят по 38 часа и 40 минути седмично, с което не успяват да докарат 40-часова работна седмица.

За разлика от тях, заетите в частния сектор изработват заложените 40-те часа седмично и дори ги надхвърлят с около 20 минути.

Разликата в отработените часове според експерти по подбор на персонала се дължи на по-строгия контрол в частните фирми.

Маргарита Николаева, заяви, че "Служителите в обществения сектор често удължават обедната си почивка с по 10 – 15 минути откъдето идват и по-малкото изработени часове" и допълни, че в частния сектор такива просрочки на почивката били рядкост. В повечето от частните фирми служителите влизат в сградата с чип, които отчита времето на влизане и излизане от работното място, както и продължителността на почивките им. Всяко неспазване на графика води до глоби, което мотивира служителите да са коректни към работодателите си.

С нарастването на деня продължителността на работната седмица намалява, показват данните. През първите три месеца на годината заетите в обществения сектор са се трудили средно по 39 часа и половина седмично или с 50 минути повече спрямо април – юни.

През първите три месеца чиновниците са се трудили средно 40 часа и 40 минути седмично, което е с 20 минути повече от второто тримесечие на годината.

През второто тримесечие на 2015 година те са си тръгвали от работното място средно по час и 40 минути седмично, което е с около 20 минути повече спрямо 2016 година. В частния сектор отработените дни от служителите остават без промяна.

През второто тримесечие на тази година средната заплата на държавните служители е била около 975 лв., докато в частния сектор е 937 лв. с около 38 лв. по-малко.

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още