Най-богатият азиатец стана още по-богат!

Най-богатият азиатец стана още по-богат!

За трите месеца, приключващи на 30 юни, Alibaba обяви приходи от 4.84 млрд. долара, което е с 59% повече в сравнение предишния период. За първи път в историята на компанията приходите, осъществени от потребителите през мобилни телефони, надвишават тези от десктоп компютри.Общият брой на активните месечни мобилни потребители отчита ръст от 39% за година - до настоящите 427 млн. долара. Потребителите на компанията са пазарували стоки за 126 млрд. долара, или с 24% повече спрямо година по-рано.

Общо 75% от този оборот е спечелен именно през мобилните телефони. Alibaba обаче среща доста голямаа конкуренция в страната в лицето на по-малките играчи, най-вече JD.com, а тревогите по повод на влошаващата се икономическа ситуация в Китай карат компанията да влага и в други държави и сфери, предаде profit.bg.Alibaba вече инвестира милиарди долари за покупката на видео портала Youku Tudou, компанията за онлайн пазаруване Lazada Group SA, с която цели голямо присъствие в Югоизточна Азия, а също така си проправя път и в бизнеса на облачните технолигии. Целта на тези инвестиции е една – да се намали процентът на приходите от онлайн търговията, идващ от Китай (въпреки ръста му от 49% за последното тримесечие).

Именно тези влагания трябва да са следващите двигатели на растежа на Alibaba. Акциите на компанията се вдигнаха с 5%, до 91.77 долара, в края на вчерашната борсова сесия, което е най-високото им ниво от 3 месеца насам.

Председателят на компанията Джак Ма, който по информция на Bloomberg е най-богатият азиатец, днес увеличи състоянието си до 34 млрд. долара, което го слага на 18-а позиция сред топ богаташите в света. Ма разполага с 1.2 млрд. долара повече от основателя на Dalian Wanda Group Уан Дзиенлин.
 

   

0 коментарa

Виж още