Най-прочутите писатели алкохолици

Най-прочутите писатели алкохолици

Ърнест Хемингуей

Американският писател остава в историята не само като велик творец, но и като фен на алкохола и жените. Това създава и пословичната му мисъл „Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол.“ За съжаление Хемингуей прекалявал със спиртните напитки и това му донесло параноя, в която чувал гласове и си въобразявал, че ФБР го преследва. По-късно го разболяла и депресията, а на 61-годишна възраст сложил край на живота си.

Чарлс Буковски

Чарлс пише "Алкохолът е може би едно от най-великите неща, които са се случвали на този свят… заедно с мен. Да, това са две от най-великите събития, които Земята познава. И затова… ние вървим заедно. Алкохолът е изключително деструктивен за повечето хора. Аз просто съм изключение от това. Всичко, което съм създал в моята работа, съм създал, докато съм бил пиян." Ексцентричния писател така и не излекувал алкохолизма си, защото нямал проблеми с това да пие постоянно.

Франсис Скот Фицджералд

Авторът на "Великият Гетсби" направил първи стъпки по пътеката на алкохолизма, именно когато знаменитият му роман бил издаден. Продажбите му не вървели достатъчно добре и Фицджералд потърсил утешение в алкохола. Проблемът му станал сериозен, щом жена му била диагностицирана с психическо заболяване. Ето защо в романа си "Под влияние на алкохола" той пише "Пиянствах дълги години, после умрях".

Оскар Уайлд

Уайлд бил привърженик на абсента, а чашата с шампанско рядко слизала от ръката му. "Наздраве за алкохола - розовите очила на живота", пише той. Литературният гений разделя пиенето на етапи: "Първият е като всяко друго пиене, вторият ще покаже най-страшните чудовища и жестокости, през които е минал човек, а в третия етап ще бъдат само нещата, които иска да види пиячът. Този етап показва само любопитни и приятни неща"

Едгар Алан По

Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, за които мнозина смятат, че са плод на зависимостта му към алкохола и наркотиците. По -често изпадал в дълбоки и тежки депресии, които се опитвал да удави в пиене, но така само си задълбочавал. И до днес се спори как е починал– дали от препиване, холера, самоубийство, свръхдоза или сифилис. Любопитен факт е, че брат му  е починал от алкохолно натравяне, а баща им също бил алкохолик.

Стивън Кинг

Обичаният от поколения фенове на ужаса, изпитал своят собствен ужас, когато загубил бройките на изпитите чаши алкохол и чертите кокаин. Той пише “Томи чукалата” изцяло под въздействието на двете вещества. "Куджо" също е плод на зависимостите му, като писателят признава, че в тези състояния дори не можел да си спомни книгите, които е написал.

   

0 коментарa

Виж още