Най-прочутите шпиони

Най-прочутите шпиони

Шпионажът и в миналото, и сега е професия, която е пълна със загадки. Въпреки че основната задача на шпионите е да запазят личността си в тайна, някои от имената на най-известните шпиони в историята стават известни

Сидни Райли – прототипът на Джеймс Бонд

Точната народност на Сидни Райли така и не е разкрита. В някои архиви се казва, че той е роден в Ирландия и е син на моряк, а в други – че е родом от Одеса. Не е напълно ясно и как пристига във Великобритания, но успява да стане шпионин за британското разузнаване.

Юлиус и Етел Розенберг – комунисти до гроб

Юлиус и Етел Розенберг са семейство американци, които шпионирали в полза на КГБ по време и след Втората световна война. Юлиус е работил като инженер и с близостта си до ЦРУ успява да разбере за готвената срещу СССР атомна бомба.

Благодарение на тази информация в Русия успяват да създадат подобаващ отговор на американското оръжие.

Двойката са заловени през 1953 година и са осъдени на смърт чрез екзекуция на електрическия стол.

Мата Хари – прототипът на фаталната жена

Маргарета Зеле, както е истинското име на най-известната жена-шпионин, е родена в Холандия през 1876 година. Когато е на 19 години, тя заминава за Индонезия и там попада на обява във вестник, с която местен мъж съобщава, че си търси съпруга.

Тя отговаря на обявата и така остава в страната, започвайки да изучава местните обичай. Включва се във фолклорен състав и създава артистичната си персона Мата Хари, което в превод от месния език означава слънце.

След развода със съпруга си тя се мести в Париж, където става любовница на редица влиятелни мъже. Тогава започва и кариерата на двоен агент – за Германия и Франция.

 

   

0 коментарa

Виж още