Най- сетне, желаните промени в училищата в Стара Загора!

Най- сетне, желаните промени в училищата в Стара Загора!

След като новият Закон за образованието даде зелена светлина на учители и директори да внедрят иновативни начини за обучение в българските училища, дванадесет училища на територията на Община Стара Загора са подали кандидатурата си за придобиване на статут на иновативно училище, информира starazagora.topnovini.bg.

Уникалните и нестандартни методи за обучение ще бъдат прилагани в три основни посоки:

  • Нов и прогресивен начин на управление на училището
  • Рязка промяна в учебния план на училището
  • Въвеждането на нови учебни предмети, които чудесно се съчетават със съвременните начини на преподаване.

Обновеният Закон за образованието дава възможност да се възприемат съвсем нови по своята същност училища или паралелки, които определено ще подобрят качеството на обучението, прилагайки иновативни методи. Целта на всичко това е да се засили интереса на децата към повишаване на знанията, получаването на по- качествено и по- високо образование, както и по- лесното усвояване на необходимите знания и умения.

Важно изискване към всяко едно училище, кандидатствало по този проект, свързан с прилагането на иновациите, е методите и учебния план да са одобрени от родителите на децата, които ще работят по него. Разбира се, обучението ще бъде съобразено със стандартите на държавното образование.

Пояснено беше, че всички постъпили проекти първоначално ще бъдат оценявани в Регионалните управления по образованието. Едва тогава ще бъдат разглеждани в обществена комисия. До 28 април, тази година, ще бъде подготвен списък с иновативните училища, който ще бъде предоставен за одобрение е Министерски съвет и окончателно ще бъде обявен на 31 май 2017г.

За тези промени учителите в българските училища се борят от години. Всички с нетърпение очакваме какъв ще е резултата от приложението им. Така интересът на децата към придобиване на повече знание със сигурност ще се върне и ще разчитаме на значително по- високи резултати във всяка една област от реализацията им след завършване на образователната степен.

   

0 коментарa

Виж още