Намерена е формулата за подмладяване

Намерена е формулата за подмладяване

На годишната среща на Асоциацията на невробиолозите международен научен екип съобщи за направено откритие. Според учените, вкарването на млада човешка кръв в организми с по- напреднала възраст оказва подмладяващ ефект. Експериментите са направени с мишки.

До този извод са стигнали учените от групата Сакура Минами, работеща към биофармацевтичната компания Алкахест в Калифорния. Научните работници са използвали кръвни проби от 18 годишни млади и здрави доброволци и са инжектирали с тях мишки на 12 месеца. Тази възраст при мишките се равнява на 50 години при човека, информира Офнюз.

Мишките били инжектирани два пъти в седмицата с човешката кръвна плазма. Това е течният компонент на кръвта, за който се смята, че притежава регенериращи свойства.

След третирането, мишките били подложени на редица тестове. Един от тях е лабиринта на Барнс, който се използва за установяване на когнитивните способности и паметта на гризачите.

Възрастните мишки имат лоши показатели на лабиринта, но третираните мишки се представили на нивото на младите мишки. Това доказва подмладяващия ефект на инжектираната кръвна плазма. Тя оказва невероятно добър ефект върху когнитивните функции и запазване на паметта.

Научният екип изследва мозъците на третираните с плазма мишки и прави сравнение с тези на други на същата възраст. Установено е, че получилите плазма, имат много по- голямо количество неврони, които са новообразувани.

Невроните се образуват по време на неврогенезата- процес, отговорен за способността на човека да учи и запомня. Мишките доказват, че човешката плазма от младежи засилва многократно този процес.

Научният екип е убеден, че е установил и конкретните вещества в плазмата, които предизвикват подмладяването, но за съжаление все още не ги оповестяват. Уточняват само, че те оказват влияние не само върху мозъка, но и върху целия организъм.

Целта на научния експеримент е да открие конкретните фактори, които оказват влияние върху развитието и остаряването на организма.

   

0 коментарa

Виж още