Напрежението в Казанлък ескалира! Колко са бежанците и къде са настанени?!

Напрежението в Казанлък ескалира! Колко са бежанците и къде са настанени?!

Пламен Караджов - общински съветник от БСП, днес зададе директен въпрос на кмета от ГЕРБ - Галина Стоянова. Той открито попита:

„Колко са бежанците в община Казанлък и къде са настанени?”

Съветникът сподели, че голяма част от казанлъчани са изключително разтревожени и имат правото да бъдат уведомени, има ли и какъв е броят, на  пребиваващите в община Казанлък чужди граждани, сред които бежанци, легални и нелегални имигранти идващи от Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан, Нигерия и Сирия. Притеснението на местните е напълно оправдано, имайки предвид проблемите които възникват в съседните страни с  „Ислямска държава”.

Според казанлъчани, родният им град е на прага на бежанска криза. Съветникът на БСП, очаква на следващата среща с кметицата, да бъде даден отговор, на въпросът, какъв е броят на бежанците, от къде пристигат, къде ще бъдат настанени и разбира се какъв е гражданският им статут.

Караджов коментира, че е от огромна важност, дали Стоянова е подала заявление до „Държавната агенция за бежанците за трайното им настаняване в казанлъшко?“.

Хората от общината също искат да получат конкретен отговор на въпросът, дали Стоянова, наистина е подала заявление до Държавната агенция за бежанците за заселване на нови бежанци в общината и да им бъде съобщено какъв е точният брой на чуждите граждани, на които е предоставено убежище или международна закрила.

Пламен Караджов поясни, че ако Галина Стоянова е подала подобно заявление, това е сигурен знак, че „трайно ще настанява бежанци в казанлъшко.“ и допълни, че според Наредбата за трайна интеграция на бежанците, общините приемници на чужденците са длъжни да осигурят:

- жилища с добри битови условия;

- ясли, детски градини и училища за децата им;

- обучение по български език на всички;

- записване при личен лекар;

- включване в програми за заетост.

Точно преди две седмици, на парламентарно събрание, БСП призова премиера на Република България да отмени Наредбата за трайна интеграция на бежанци.

Към настоящият момент, Караджов се надява, на предстоящото заседание на местния парламент, кмета на община Казанлък, да предостави достоверна информация на гражданите. 

   

0 коментарa

Виж още