НАП алармира - разпространяват нов вирус от нейно име

НАП алармира - разпространяват нов вирус от нейно име

От Агенцията, предупреждават, че вирус изпращан на потребителите от името на НАП, отново се разпространява в мрежата, посредством електронната поща. Проблема е отчетен, след множество получени сигнали от клиенти в колцентъра на агенцията, които се жалват, че са получили фалшиво съобщение. Съобщението приканва потребителите, да разархивират прикачен файл във формат zip. Припомняме, че в началото на този месец, съобщение с подобен характер, от неизвестен автор отново бе изпратено до клиентите на НАП.

За да манипулират системата, всички електронни писма са пратени от различни имейл адреси, които към настоящият момент, не са засичани в 

Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са от официалните домейни на НАП, а именно - nra.bg и nap.bg.

Фалшивото съобщение гласи, че НАП предвижда въвеждането на промени в регламента на отчетните периоди, при подаване на декларации, както и че е задължително запознаването на персонала с  нововъведените регламенти за спазване на ЗКПО, ЗДДС и  ДОПК.

В писмото е упоменато, че санкциите при първоначално нарушение са в размер между 500 и 3000 лв.,  а при повторно от 1000 до 6000 лв.

„Всички подробности за новите регламенти и срокове ще намерите в прикачения файл.“, този зип файл според експертите, е носител на вирус и след изтегляне от съответния потребител и след отваряне, заразява компютъра.

От НАП са категорични, че подобни съобщения не са изпращани и твърдят, че по всяка вероятност става въпрос за вируси внедрени в електронни писма, целта на които е да достигнат до клиентите на агенцията.

В официално съобщение, от НАП предупреждават своите клиенти, при получаване на подобни електронни съобщения, да не теглят и да не отварят прикачените вътре файлове.

НАП препоръчват на онези, които вече са изтеглили файловете, при първа възможност да стартират инсталираната на компютъра антивирусна програма, за да бъдат предотвратена кражбата на лична информация.

Към момента, за разкриването на извършителите, НАП работи съвместно със специализираните служби.

   

0 коментарa

Виж още