НАП следи денонощно стоковият поток от Китай и Турция

НАП следи денонощно стоковият поток от Китай и Турция

По  време на една от акциите на НАП и органите на реда, са били запорирани 80 000 чифта обувки.

Под прякото ръководство на Междуведомствения координационен център, чиято дейност е насочена към противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, специализирани екипи на Министерството на вътрешните работи на Република България и на НАП, започнаха разследване на столична фирма, за която има съмнение, че участва в схема за злоупотреба с ДДС.

В България са били внесени, под митнически режим № 42, оформен в съседката ни Гърция, около 80 000 чифта обувки, с държава на произход – Китай и със занижена митническа стойност. Режим № 42, дава възможност, за стоки произведени извън страните членки на ЕС, да бъдат внесени в конкретната страна - членка, но междувременно в спецификата бива описано, че е предназначена за внос в друга страна от общността. Този режим позволява да бъде внесено ДДС в държавата, в която ще бъдат продавани конкретните стоки.

От НАП уведомяват, че тази вратичка в закона, бива употребявана доста често, за данъчни злоупотреби.

Софийска фирма е внесла през Гърция преди около седмица, стоки от Китай, превозвани в 4 тира. Търговецът е заявил, че стоката е предназначена за износ в Унгария, за целта са били наети две регистрирани в Македония леки коли. Партньорските служби в Македония, установили при проверката, че регистрационният номер на единият автомобил е фалшив.

От данъчната администрация на Унгария, няма потвърждение, че посочената фирма – получател, има няккви отношения с нашата страна. Освен това превозните и счетоводните документи, по никакъв начин не удостоверяват твърдението на търговците. Органите на реда допускат, че внесените незаконно в страната обувки, са били продадени без фактури на търговци у нас. След установената измама, на дружеството е възложена данъчна ревизия за периода включващ последните 5 години.

   

0 коментарa

Виж още