НАСА откри астрономически феномен на Слънцето

НАСА откри астрономически феномен на Слънцето

Кораб на НАСА откри гигантска дупка, която пълзи по повърхността на Слънцето. Тази дупка обаче е безопасна тя няма да доведе до апокалипсис какъвто сме гледали по филмите.

Астрономическият феномен се нарича – Коронална дупка. Тя се появява от време на време в слънчевата атмосфера. От НАСА разказаха, че подобни дупки се появяват на местата с ниска плътност там, където слънчевото магнитно поле се отваря свободно към междупланетното пространство.

В тези места има по – малко гореща плазма от техните горещи околности, поради това те изглеждат като пълзящи бездни. С помощта на анимации можем да видим масивната дупка, от НАСА пък съобщиха следното: „Короналните дупки са източник на високоскоростни ветрове от соларни частици, които струят от Слънцето три пъти по-бързо от ветровете на други места.”

Въпреки че подобна дупка не може да доведе до апокалипсис това не означава, че няма да има последици за планетата ни. Слънчевите ветрове може да формират бури, които да попречат на радио комуникационните системи на Земята.

Източник: БЛИЦ

   

0 коментарa

Виж още