НАСА представи робота,който ще...

НАСА представи робота,който ще...

След няколко години усилена работа, НАСА вече е готова с прототипа на първия робот-миньор за Марс. Той е кръстен RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) и след няколко години може да се присъедини към марсохода Curiosity, който и в в този момент прави анализ на Червената планета.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е нормален въпрос

RASSOR показва, че дори дейност на пръв поглед елементарна като копаенето, реално има своите сериозни особености, най-вече в условията на слаба гравитация. Копаенето разчита на сцепление и тегло, но на Марс те трудно могат да се постигнат. Причината е доста по-слабата гравитация. Ако изкуственият интелект просто се заеме с копаене  по стандартния "земен" начин, той ще бъде изтласкан назад от собствената си сила. За да балансира това неудобство, ще му е нужна много по-голяма сила и сцепление, което е трудно.

Вместо всичко това, учените на НАСА са взели решение да променят подхода на копаене и той да е пригоден към специалните условия на Марс. Така се ражда RASSOR, който може да изменя позицията си спрямо терена. Той притежава  два идентични въртящи се цилиндъра от всеки край. Освен да копаят, те могат да играят и ролята на тежест и подпора без значение от релефа. Цилиндрите са поставени на рамена, които им дава възможност да се завъртат от двете страни на корпуса. По този начин машината може да се изправи и след обръщане. Той притежава и опцията да застане във вертикална позиция, например за да изсипе изкопаното в колектор без да се нуждае от рампа.

 

   

0 коментарa

Виж още