НАСА: Смъртоносен дим се носи над Ирак (СНИМКИ)

НАСА: Смъртоносен дим се носи над Ирак (СНИМКИ)

Нови сателитни снимки, публикувани от НАСА показват как, след битката за Мосул, опасна струя от сяра се придвижва през територията на Северен Ирак.

Когато иракските военни обявиха своята мисия по пленяването на Мосул, който повече от две години бе под контрол на ISIS, в опит да се защити от въздушните удари, терористичната групировка отмъсти за случилото се, като подпали завода за производство на сяра Ал-Мишрак и нефтеното находище Кайяра, разположено на юг от града.

Тази сателитна снимка от 22 Октомври 2016 г., показва струя дим от сяра и петрол, която постепенно се разпространяват извън Мосул.

НАСА заяви, че посредством инструментите за мониторинг на озона, още през миналата седмица, се е натъкнала на голяма струя от серен диоксид, разпръсната навсякъде из Северен и Централен Ирак. Първоначално, серният диоксид бил разположен в по-ниските части на атмосферата, но постепенно, в резултат на променящите се ветрове струята е достигнала по-високо в атмосферата.

Член на иракските специални сили пази контролно-пропускателния пункт в района на село Aсвая, Ирак

"В първите няколко дни, огънят не изглеждаше силен и нашите предварителни наблюдения показваха, че голяма част от серния диоксид остава в граничният слой и в по-ниската тропосферата, при което въздействието върху качеството на въздуха и здравето се засилва", каза Саймън Керн, учен изучаващ атмосферата в Мичиган. "Днес, серният диоксид се извиси на голяма надморска височина, където може да го отведе на далечни разстояния."

Тази снимка от 24-ти октомври 2016, показва как серният диоксид, от горящата фабрика в близост до Мосул, се разпространява в целия Ирак.

Повишената концентрация на серен диоксид може да навреди на дишането и дори да бъде животозастрашаваща. Ал Джазира съобщи, че двама души вече са починали от вдишване на сярата, а стотици са откарани до близката болница с дихателни проблеми.

Цивилните южно от Мосул, носят маски и шалове за покриване на лицата си, за да се предпазят от токсичния газ.

В събота, армията на САЩ, заяви, че е взела проби за анализ от въздуха, за да бъде установен състава на дима.

   

0 коментарa

Виж още