Началото на края на ерата „Ердоган" ли е преврата в Турция?

Началото на края на ерата „Ердоган

Според политологът Първан Симеонов,  военният преврат в Турция е началото на края на ерата „Ердоган". Основната причина за дестабилизацията на държавата е вътрешната и външната политика, които са ръководени от турския президент и допълни,че след случилото се снощи няма как Ердоган да продължи да управлява Република Турция.На въпросът дали това е краят на управлението на Ердоган, политологът отговори, че дори да върне властта си, преврата който бе насочен срещу политиката му доказва, че обществото е крайно напрегнато и в него бушуват вътрешни противоречия и напрежение. На повърхността всичко изглежда че е под контрол, но вглеждайки се в дълбочина ясно се вижда, че е разделено. При това положение е невъзможно да продължи управлението си. Според Симеонов, след вчерашните сблъсъци е настъпил краят на ерата „Ердоган".

За жалост историята се повтаря и то по един доста неприятен начин, намесени са милиони човешки съдби, размирици в цялата страна, политически и военни трусове, вероятно ситуацията ще се отрази пагубно и на икономиката в Турция и региона. По всяка вероятност мащаба на случващото се ще достигне огромни размери.

След тази нощ, светът определено няма да е същият, но това не е нещо, което цветът и Турция до момента да не са виждали.

До този развой на събитията, доведоха действията на президента Ердоган, който постави основите на новият османизъм или наречен от обществото – неоосманизъм. Три отличителни белега са характерни за това движение.  Ревизията на светското начало в страната е първият отличителен белег. Сантимента към миналото на Република Турция е вторият основен белег, а третият е умереният или не толкова умереният ислямизъм.

От която и страна да бъде погледнато управлението на Ердоган, то е безвъзвратно свързано с една по-ислямистка Турция, която с всеки изминал ден създаваше тревожно настроение не само на територията на страната, но и в глобалното измерение в света.

   

0 коментарa

Виж още