На Бузлуджа днес отбелязаха паметта на Хаджи Димитър

На Бузлуджа днес отбелязаха паметта на Хаджи Димитър

Днес на Бузлуджа беше представена възстановка на битката, в която е ранен, а в последствие загива от нанесените тежки рани - войводата Хаджи Димитър. Възстановката на паметната битка, продължи 40 минути и беше кулминацията на честванията през тази година, през която се навършват 148 години от подвига на Хадиж Димитър и четата му.

Началото на церемонията бе днес в  11,30 часа, на връх Бузлуджа където е паметника на Войводата.

Николай Дойнов, председател на казанлъшкия клуб „23 Пехотен Шипченски полк“ заяви, че във възстановката са взели участие 120 представители на регионалните клубове на Националното дружество "Традиция". 84 от участващите бяха в ролята на турски войници и башибозуци и, а останалите 36 - четници на Хаджи Димитър. В ролята на Хаджи Димитър за пета поредна година бе самият Николай Дойнов. Негово е и делото за сценарият на възстановката.

Благодарение на подробните записки на Христо Македонски – знаменосец, който е оцелял в битката при Бузлуджа и един от четиримата оцелели четници на Хаджи Димитър.

Представители на НД "Традиция" пресъздадоха картина от стихотворението "Жив е той, жив е" написано от бележитият писател Христо Ботев, посветено на героизма и безстрашието на Хаджи Димитър и на четата му.

В хода на възстановката бяха използвани над 2500 халосни патрона. В „битката“ участниците бяха предрешени с костюми, автентични за времето, което пресъздават, а оръжията с които участваха, също бяха от епохата, когато българските четници и турската войска са си служили по онова време.

Във възстановката взеха участие и млади и стари, като най-младият й член е на 18 години, а най-възрастният на 77.

Националното дружество включва с състава си общо 32 клуба от цяла България, а през годината членовете участват в над 50 различни възстановки, на които се припомнят славните моменти на историята ни и пресъздават героите за свободата на България.

 

Източник: dariknews.bg

   

0 коментарa

Виж още