На какво да заложим - диета или спорт ?

На какво да заложим - диета или спорт ?

Със сигурност сте се питали „Диетите или упражненията са по-важни при отслабването?“, Ако потърсите в интернет ще откриете съотношението 80/20 – 80 % диета, 20 % спорт.Коретно ли е това съотношение?
Отговор дават редица експерти по хранене и диетолози, които разкриха как се е стигнало до тези цифри.
За да отслабне човек с 0,5 кг той трябва да лиши тялото си от 3500 калории. Ако човек се поти по 45-60 минути три пъти седмично с тренировки, средно ще изгори 750 калории. Ако изключи 500 калории от дневния си прием за седмица, то той ще е – 3500 калории. Общо това прави 3750 калории по-малко в рамките на 7 дни.
Причината диетите да са много по-ефективни от спорта е, че е по-лесно човек да отреже от менюто си 500 калории, отколкото да ги изразходи с физическа активност.
За да свалите 0,5 кг, трябва да тичате около 16 км седмично, казва диетологът към медицинския център на университета в Ню Йорк д-р Холи Лофтън. Човек не може да се справи с подобна активност, освен ако не увеличи приема на калории, което ще обезсмисли и целия процес в посока отслабване.
„Можете да намалите теглото си и без упражнения, но не можете да отслабнете ако не се храните по конкретен начин докато тренирате“, категорична е диетологът Лофтън.
Потенето също играе голяма роля
Да разбира се че, е по-лесно да ядете с 500 калории по-малко, отколкото да ги изразходите с физическа активност, но комбинирането на двете неща дава по-добри резултати, а и не е задължително да правите големи промени в хранителните си навици.
„Комбинирането на диета и упражнения е най-добрият вариант за отслабване. Тренировките трябва да бъдат не само кардио, а и силови, тъй като и двете засилват метаболизма и подпомагат изгарянето на мазнините, които вече не се складират в тялото, а се използват като източник на енергия“, съветва Холи.

   

0 коментарa

Виж още