На контрол в НС, Бъчварова ще говори за охраната на границата ни

На контрол в НС, Бъчварова ще говори за охраната на границата ни

Румяна Бъчварова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи на България днес ще вземе участие в парламентарния контрол и ще поясни по какъв начин се охранява българската граница и води ли се борба с контрабандата.

В парламентарния контрол, освен министър Бъчварова, ще участва вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева, както и трима министри – Вежди Рашидов, Красен Кралев и Николай Ненчев, пише pik.bg.

На контрола в НС, Бъчварова ще отговори в какво се състои общата политика по охрана на българската граница с южната ни съседка - Турция. Очаква се тя да обяви и резултатите от мерките срещу контрабандата предприети през 2016 г.

Към вътрешния министър е отправен въпрос и относно причините, поради които криминално проявени лица, извършили множество доказани от закона престъпления към настоящият момент са на свобода и най-вероятно извършват нови престъпления. Бъчварова ще се наложи да обясни и подробностите по предаването на Абдуллах Бююк на турските власти, през миналия месец. Ще бъде обсъдено и поискано становището за отстраняването от длъжност на директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Относно политиката на МОН в областта на научните изследвания, която се оказа, че е в разрез с изискванията на ЕС, ще бъде дадена думата на Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, за да обясни в какво се изразява недоволството относно научните изследвания и има ли възможност те да бъдат извършени според указанията на ЕС.

Николай Ненчев - министърът на отбраната ще отговори на общо три въпроса. Първият от тя по нашумялата тема, относно нивото на подготовка на българската армия във връзка с участия в антитерористични акции. Вторият въпрос ще е за състоянието на Болницата за продължително лечение и рехабилитация "Св. Георги Победоносец" в град  Поморие, а последният въпрос ще бъде във връзка с поставянето на паметна плоча на връх Каймакчалан.

Министъра на културата - Вежди Рашидов, ще участва в контрола на НС с обяснение за това, по какъв начин МК финансира държавните културни институти, които осъществяват дейности в областта на сценичните изкуства и с какви средства /бюджетни или европейски ще се финансира ремонтът на монумента на връх Бузлуджа с бюджетни и / или европейски средства.

   

0 коментарa

Виж още