На този ден Вазов е предложен за нобелова награда!

На този ден  Вазов е предложен за нобелова награда!

На днешния ден, 20-ти септември, през 1916 г. професор Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 година.

Наградата за съжаление не е спечелена от Иван Вазов, а от Вернер фон Хайденщам (Швеция). Досега българските кандидати за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков. До днес всъщност нито един българин не е печелил престижния приз. 

Поет, белетрист и драматург, Вазов е създател на първия български роман и на текстове, които са се превърнали в българската мярка за жанр и класичност във всички жанрове на литературата. Със запомнящния се си талант на поет и разказвач, Иван Вазов безспорно застава начело на цяла плеяда бележити българи, помогнали за утвърждаването, съхранението и развитието на народи ни.Той завещава на поколенията мащабно по обем и стойностно творчество, отразяващо тъгите и радостите на нашата страна, събиращо жертвите на българските герои и мъките на българските майки.

Иван Вазов е сътворил една от най-ярките творби, описваща две исторически епохи – преди (Възраждането) и след Освобождението на България.

Той е роден в град Сопот на 9 юли 1850 година в патриархалното семейство на търговец. Образованието си получава в класното училище в родния си град. От малък проявява интерес към литературата, запознава се с чуждоезична проза, от която черпи много познания за по-нататъшното му поприще. Гимназиалното си степен получава в Пловдивската гимназия. Изучава усилено гръцки и турски, макар вторият с не особен афинитет, предвид националистическите си убеждения. Слабост му е френската поезия.

Романът му „Под игото” е преведен на над 40 езика. Днес името му се споменава с респект, а портретът му виси в много културни учреждения. Но е хубаво понякога да се замисляме и за смисъла и идеалите на тези личности, а де не остават само портрети от стената.

Вазов умира през 1921 година, завещал на нацията ни безценните си творби, които и днес ни изпълват с гордост.

   

0 коментарa

Виж още